Jumaat, 18 Mei 2007

Segala kebinasaan lidah – Siri ke 3

Segala kebinasaan lidah itu iaitu duapuluh (20) perkara.


Kebinasaan Ketiga:

الآفة الثالثة الحوض في الباطل وهو الكلام في المعاصي

Artinya bermula kebinasaan yang ketiga itu, iaitu masuk berkata-kata di dalam yang bathil dan iaitu berkata-kata di dalam perkataan yang maksiat (seperti) menghikayatkan [menceritakan] akan segala kelakuan perempuan yang helat dan menghikayatkan akan kelakuan yang meminum arak dan menghikayatkan ia akan segala tempat pekerjaannya yang membawa kepada fasiq.

Dan kepada yang tersebut itu diisyaratkan oleh Allah Ta’ala padahal menghikayatkan akan perkataan orang yang di dalam neraka dengan firmanNya:

وَكُنَّا نَخُوضُ مَعَ ٱلُخَآئِضِينَ

Artinya: Dan adalah kami masuk berkata-kata akan perkataan yang bathil dan perkataan yang maksiat bersama orang-orang yang memperkatakannya. (Surat al-Mudattsir:45)

(Dan) lagi sabda Nabi صلى الله عليه وسلم :

أعظم الناس خطايا يوم القيامة أكثرهم خوضا في الباطل

Artinya: Bermula yang terlebih besar dosa itu pada hari qiamat itu, iaitu orang yang membanyakkan masuk di dalam perkataan yang bathil yakni orang yang membanyakkan menghikayatkan akan perkataan yang maksiat.(1)

Dan kata Sulaiman(2) رضي الله عنه :

أكثر الناس ذنوبا يوم القيامة أكثرهم كلاما في معصية الله تعالى

Artinya: Bermula orang yang terlebih banyak dosanya pada qiamat itu, iaitu orang yang membanyakkan berkata-kata di dalam perkataan yang maksiat akan Allah Ta’ala.

(Dan kata) Imam al-Ghazali رحمه الله تعالى di dalam Ihya Ulumiddin:

ويدخل فيه الخوض في حكاية البدع والمذاهب الفاسدة وحكاية ما جرى من قتال الصجابة على وجه يوهم الطعن في بعضهم. فكل ذلك باطل، والخوض فيه خوض في الباطل

Artinya: Dan termasuk pula di dalam perkataan yang bathil itu, iaitu masuk di dalam berhikayat [perkara-perkara] yang bid’ah dan menghikayatkan segala madzhab yang fasid dan menghikayatkan akan perkataan yang berlaku daripada kelakuan [peristiwa] perang shahabat Nabi صلى الله عليه وسلم setengahnya dengan setengahnya atas jalan yang membawa mencela akan setengah daripada mereka itu. Maka sekalian yang demikian itu bathil dan masuk berkata-kata di dalamnya itu, iaitu perkataan yang bathil lagi haram.

[Ditransliterasi berdasarkan kitab Sairus Salikin; Shaikh Abdusshamad al-Falimbani; Maktabah wa Mathba'ah Sulaiman Mar’ie, Singapore 1372H – 1953M; Juzuk ke-3; Halaman 76]


_________________________________

Notakaki
(1) Hadits ini dikeluarkan oleh Ibn Abi Dunya dari hadits Qatadah secara mursal dan rijalnya tsiqah. Dan diriwayatkan oleh ath-Thabrani dari Ibn Mas’ud dengan sanad yang shahih.
(2) Berdasarkan kitab Ihya Ulumiddin yang kami rujuk, kata-kata tersebut adalah kata-kata Sayyidina Salman al-Farisi رضي الله عنه. Berkumungkinan kitab yang kami guna untuk transliterasi ini tersalah cetak.

0 komen:

Related Posts with Thumbnails