Sabtu, 14 Julai 2007

PENGUMUMAN MAJLIS ILMU

عليكم بمجالسة العلماء واستماع كلام الحكماء فإن الله تعالى يحيى القلب الميت بنور الجكمة كما يحيى الارض الميتة بماء المطر
Tersebut di dalam kitab Irsyad-ul ‘Ibad oleh asy-Syaikh Utsman bin Shihabuddin al-Funtiani رحمه الله تعالى , pada halaman 4:
Bersabda Nabi صلى الله عليه وسلم:

عليكم بمجالسة العلماء واستماع كلام الحكماء فإن الله تعالى يحيى القلب الميت بنور الجكمة كما يحيى الارض الميتة بماء المطر

Yakni [artinya] lazim atas kamu dengan bersama duduk [dengan] ulama’ yang berbuat ‘amal dengan ‘ilmunya dan menuntut mendengar perkataan auliya Allah yang mempunyai ilmu haqiqat, maka bahwasanya Allah Ta’ala menghidupkan Ia akan hati yang mati dengan nur hikmah, (berkata qaum [sufi] seorang berhimpun bersama-sama ahlullah mendapat ia kelakuan yang mulia dan lagi sebenar memberi manfaat dengan berhimpun bersama-sama mereka itu terlebih memberi manfaat daripada lafaz lidah) maka bahwasaya Allah menghidupkan Ia akan hati yang buta dengan nur ilmu yang memberi manfaat seperti menghidupkan Ia akan bumi yang mati dengan air hujan.Pengajian Kitab Hidayatus Salikin bersama al-Fadhil Shaikh Ahmad Fahmi Zam Zam an-Nadwi al-Maliki asy-Syadhuli di Masjid al-Falah USJ 9, Persiaran Kewajipan, Subang Jaya.

Tarikh : 18 Julai 2007 (Rabu)
Masa: Selepas sholat Maghrib


Muslimin dan Muslimat dijemput hadir

1 komen:

MRN berkata...

Teruskan usaha murni anda ini. Saya akan selalu menyelusuri blog anda kerana saya dapati ada kilau permata di dalamnya. Wassalam

Related Posts with Thumbnails