Sabtu, 26 November 2011

Ulang Tahun Ke 15 Darul MusthafaTanggal 29 Dhulhijjah 1417H adalah merupakan tarikh penubuhan Dar al-Musthafa. Ini bermakna pada 29 Dhulhijjah 1432H, Dar al-Mustafa sudah berusia 15 tahun. Dan tarikh ini juga adalah merupakan tarikh dimana ayahanda kepada Guru Mulia kita al-Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz ibn Syeikh Abu Bakar bin Salim, ditangkap dan dibawa pergi oleh regim komunis dan tidak diketahui akan kesudahannya, dan dipercayai bahwa beliau syahid di bunuh oleh regim komunis. Kejadian ini berlaku pada tahun 1392H. Ketika itu Guru Mulia kita al-Habib Umar berusia baru 9 tahun (beliau lahir pada tahun 1383H).
Maka, disini al-fagir bawakan sedikit sejarah penubuhan Dar al-Musthafa sebagaimana yang pernah al-fagir tulis pada Catatan Perjalanan Ke Hadhramaut. Dar al-Musthafa walaupun baru berusia 15 tahun, namun ia telah menghasilkan produk yang berkualiti. Sebut saja al-Habib ‘Ali bin ‘Abu Bakar al-Hamid (Mudir Majlis Ta’lim Darul Murtadha), al-Habib Munzir bin Fuad al-Musawa (Pengasuh Majelis Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم), al-Habib Sholeh bin Muhammad al-Jufri, al-Habib Jindan bin Salim bin Jindan, al-Habib, al-Habib Hadi al-Aydrus dan lain-lain lagi. Selain itu kini Dar al-Musthafa sudah dinaikkan taraf ke Jami’ah (Universiti) Dar al-Musthafa. Dan kini, kita lihat lulusan tsanawiyyah Dar al-Musthafa kini pastinya beliau seorang yang hafaz 30 juzuk al-Qur’an dan juga keseluruhan hadits-hadits di dalam kitab Riyadhus Sholihin karya Imam an-Nawawi (lebihkurang 1936 hadits) dan juga matan-matan ilmu lain. Selain itu para lulusan Dar al-Musthafa tamat pengajian di sana dan kembali ketanahair bukan sahaja membawa ilmu yang diberkati, tetapi dengan membawa akhlaqnya al-Musthafa صلى الله عليه وآله وسلم. yang merupakan intipati kepada manhaj Ba’alawi.
Jom ikuti sedikit catatan tentang Dar al-Musthafa.

Pengenalan Ringkas Mengenai Sejarah Awal Dar al-Musthafa.
Dar al-Musthafa diasaskan oleh Habib Umar dan kekandanya Habib ‘Ali Masyhur, menerima pelajar sulungnya pada tahun 1994 (sewaktu itu belum di kenali Dar al-Musthafa secara rasmi). Angkatan pertama yang mula datang belajar di Dar al-Musthafa, Tarim adalah sekitar 30 orang pelajar. Kehadiran mereka adalah ekoran dari lawatan pertama Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz ke Indonesia pada tahun pada tahun 1993H atas perintah guru beliau iaitu Habib Abdul Qadir bin Ahmad al-Saqqaf dan Habib Muhammad bin Abdullah al-Haddar,  dan juga pelawaan dari al-Habib Muhammad Anis bin ‘Alawi bin ‘Ali bin Muhammad bin Hussin al-Habsyi, Solo. Angkatan pelajar awal ini terdiri dari:- Habib Munzir Fuad al-Musawa (Jakarta), Habib Jindan bin Naufal bin Jindan (Jakarta), Habib Sholeh bin Muhammad al-Jufri (Solo) dan Habib ‘Ali Zainal ‘Abidin al-Hamid (Jember) – (nama-nama ni sudah tidak asing lagi di Malaysia, terutamanya Habib Ali Zainal Abidin al-Hamid. Beliau terkenal sebagai penterjemah apabila ada kunjungan para Habaib atau ulama yang melawat Malaysia. Dan beliau juga diamanahkan oleh Habib Umar untuk mengajar di Madrasah Nur yang diasaskan oleh Habib Umar di Malaysia dan beliau sendiri mempunyai majlis taklimnya sendiri bernama Majlis Taklim Darul Murtadha)

Angkatan pertama pelajar Dar al-Musthafa
Angkatan pertama pelajar Dar al-Musthafa
Antaranya lagi: Habib Muhammad Heikal Khaneman (Jakarta), Habib Mahdi al-Hiyed (Tegal), Habib Shadiq Hasan Baharun (Sumenep), Habib Quraisy BaHarun (Bangil), Habib Abdul Bari bin Smith (Menado), Habib Ja’far Baqir al-Attas (Jakarta), Habib Hasan al-Muhdhar (Samarinda), Habib Hasan bin Ismail al-Muhdhar (Purbalinggo), Habib Hadi al-Aydrus (Pasuruan), Habib Sholeh Abdullah al-Kaf (Brebes), Habib ‘Abdullah al-Haddad (Tegal), Habib Haidar al-Hinduan (Situbondo), Habib Anis bin Husin al-Attas (Pekalongan), Ustaz Muhamad al-Baidhi (Kediri), Ustaz Munthhohar Ridho (Pontianak), Ustaz Ahmad Idris (Palembang), Ustaz Hamzah (Bekasi), Ustaz Ridwan Amri (Puncak Bogor), Ustaz Nurhadi (Pasuruan), Ustaz Mufti (Pasuruan), Ustaz Azmi at-Tamimi (Pontianak), Ustaz UbaidiLlah (Jakarta), Ustaz Yahya Rosyad (Purwodadi), Ustaz Salim Nur (Malang), Ustaz Ibrahim at-Tamimi (Pontianak), Ustaz Junaidi (Pontianak).


Dikatakan ketika kehadiran pelajar pertama ini perang saudara yang tercetus di Yaman belum lagi reda. Walaupun Tarim tidak terlibat namun peperangan membuatkan penduduknya susah mendapatkan bahan asasi seperti beras, minyak dan lain-lain. Maka belajarlah mereka dengan penuh kesusahan. Ditambahkan lagi dengan cuaca di Tarim yang panas terik. Asrama mereka pada awalnya dirumah Habib Umar dan kemudian dipindahkan ke sebuah rumah yang disewa dibelakangnya rumah Habib Umar. Asrama yang berdindingkan tanah dan berlantaikan simen. Makanan mereka adalah roti keras kerana susah untuk mendapat beras. Tidaklah seselesa Dar al-Musthafa sekarang. Guru yang mengajar adalah Habib Umar sendiri dan juga kekanda beliau Habib ‘Ali Masyhur. Tetapi kemudiannya kemudahan demi kemudahan menyusul. Angkatan pertama ini tamat pengajian yang penuh dengan keberkatan pada tahun 1998. Dan para lulusan pertama inilah muncul sebagai guru-guru dan pendakwah yang disegani seperti al-Habib Munzir, al-Habib Jindan, al-Habib ‘Ali Zzainal ‘Abidin al-Hamid dan al-Habib Sholeh bin Muhammad al-Jufri.

Seterusnya, dengan usaha gigih Habib Umar, pembangunan Dar al-Musthafa dimulakan dan hasilnya adalah sepertimana Dar al-Musthafa yang tersergam indah sekarang yang letaknya lebih-kurang 2km dari pusat kota Tarim. Perasmian pertamanya adalah pada tarikh 29 Dzulhijjah 1417H iaitu bertepatan tarikh al-Habib Muhammad bin Salim bin Hafidz (ayahanda Habib Umar) ditangkap dan dibawa pergi oleh regim komunis dan tidak diketahui akan kesudahannya

Dasar pendidikan di Dar al-Musthafa adalah

  • Ilmu – Penguasaan dalam ilmu-ilmu syariah dengan kaedah talaqqi daripada para masyayikh yang mempunyai sanad bersambung kepada imam-imam mazhab yang berakhir sanad mereka kepada sumber yang mulia Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم;
  • Suluk – Penyucian jiwa dan insaniah dari segala sifat terkeji dengan cara mujahatunnafs dan menghiasi jiwa dengan sifat terpuji, berakhlaq dengan akhlaq yang mulia serta beramal dengan azkar yang ma’thur dan sunnah Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم untuk mendekatkan diri kepada Allah Ta’ala.
  • Dakwah – Penyebaran dakwah ke jalan Allah Ta’ala dengan memperkenalkan Islam dan Sunnah Nabi صلى الله عليه وآله وسلم disamping menyatukan kaum muslimin, bersangka baik, dan sabar menghadapi kesusahan serta mempunyai pendirian yang kuat. Dan ianya adalah aplikasi dari ilmu dan suluk.

Maka dengan himpunan dari 3 perkara dari ilmu, suluk dan dakwah menjadikan para lulusan Dar al-Musthafa mantap di dalam keilmuan, berakhlaq dengan al-Musthafa صلى الله عليه وآله وسلم dan berdakwah ke jalan Allah Ta’ala dengan memperkenalkan Islam dan Sunnah Nabi صلى الله عليه وآله وسلم disamping menyatupadukan kaum muslimin seluruhnya.


Selain daripada mengadakan pengajian formal. Dar al-Musthafa juga mengadakan daurah musim panas pada setiap tahun. Pesertanya datang dari seluruh pelusuk dunia. Terkini, taraf pengajian di Dar al-Musthafa dinaikkan kepada taraf jami’ah (universiti) dan ianya kini dikenali dengan nama Jami’ah Dar al-Musthafa. Syarat kemasukkannya juga ketat iaitu paling kurang perlu menghafal 30 juzuk al-Quran dan keseluruhan kitab Riyadh al-Shalihin karangan Imam Nawawi.


Semoga Dar al-Musthafa terus berkembang dan melahirkan para ulama yang berwibawa sepertimana pengasasnya al-Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz ibn Syeikh Abu Bakar bin Salim


Perarakan sempena sambutan ulangtahun ke 15 pembukana Dar al-Musthafa
Perarakan sempena sambutan ulangtahun ke 15 pembukana Dar al-Musthafa
Perarakan sempena sambutan ulangtahun ke 15 pembukana Dar al-Musthafa
Habib 'Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz sedang berucap sempena sambutan  ulangtahun ke 15 pembukaan Dar al-Musthafa. Sila kesini untuk mendengar ucapan para habaib di majlis tersebut.
Habib 'Ali Masyhur bin Muhammad bin Salim bin Hafidz sedang berucap sempena sambutan ulangtahun ke 15 pembuakan Dar al-Musthafa ke 15
 
Habib Salim bin 'Abdullah bin 'Umar asy-Syathiri sedang berucap di majlis yang sama
Sepertimana yang telah disebut pada awal tulisan ini, pada tarikh 29 Dhulhijjah juga adalah merupakan tarikh dimana ayahanda kepada Guru Mulia kita al-Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz ibn Syeikh Abu Bakar bin Salim, ditangkap dan dibawa pergi oleh regim komunis dan tidak diketahui akan kesudahannya, dan dipercayai bahwa beliau syahid di bunuh oleh regim komunis. Maka untuk itu, al-fagir kongsikan bersama disini sedikit manaqib mengenai beliau.


Nasabnya: Beliau adalah al-Habib Muhammad bin Salim bin Hafiz bin ‘Abdullah bin Abi Bakar bin Aydrus bin Umar bin Aydrus bin Umar bin Abi Bakar bin Aydrus bin al-Hussin ibn al-Syaikh Abi Bakar bin Salim bin Abdullah bin Abdurrahman bin ‘Abdullah bin Abdurrahman al-Saqqaf bin Muhammad Maula al-Dawilah bin ‘Ali bin ‘Alawi bin al-Faqih al-Muqaddam Muhammad bin ‘Ali bin Muhammad Shahib al-Mirbath bin ‘Ali Khali’ Qasam bin ‘Alawi bin Muhammad bin ‘Alawi bin ‘Ubaidullah bin Ahmad al-Muhajir bin ‘Isa al-Rumi bin Muhammad al-Naqib bin ‘Ali al-Uraidhi bin Ja’far al-Shadiq bin Muhammad al-Baqir bin ‘Ali Zainal ‘Abidin bin Hussin putera kepada Sayyidina ‘Ali bin Abi Thalib dan Sayyidah Fathimah al-Zahra’ binti Rasulullah r. Beliau dilahirkan di Misthoh, sebuah kampung kecil di pinggir kota Tarim pada tahun 1332H.

Pendidikan: Mendapat didikian awal dari ayahandanya Habib Salim bin Hafidz. Kesan pendidikan ayahnya, ketika usianya meningkat dewasa, peribadinya dihiasi dengan budipekerti yang mulia. Selain berguru dengan ayahandanya yang terkenal alim, beliau juga turut berguru dengan al-‘Allamah al-Habib 'Ali bin 'Abdur Rahman al-Masyhur, al-‘Allamah al-Habib 'Abdullah bin 'Umar asy-Syathiri, al-‘Allamah al-Habib 'Alawi bin ‘Abdullah bin ‘Aydrus BinSyihab, al-‘Allamah al-Habib al-Hasan bin Isma’il al-Hamid, al-‘Allamah al-Habib Musthafa bin Ahmad al-Mihdhor, al-‘Allamah al-Habib Muhammad bin Hadi al-Seggaf, al-‘Allamah al-Habib Ahmad bin ‘Umar asy-Syathiri, As-Sayyid Hamid al-Sirri, as-Sayyid ‘Ali bin Zein al-Hadi, al-Habib Abdullah bin ‘Aydrus, al-Habib Hasan bin Muhammad Balfaqih, al-Habib Muhammad bin Hasan ‘Aidid, al-‘Allamah al-Habib Ahmad bin ‘Abdurrahman as-Seggaf, asy-Syeikh Abu Bakar al-Khatib, Syaikh Muhammad bin ‘Iwadh BaFadhal, as-Sayyid ‘Alawi bin ‘Abbas al-Maliki, asy-Syeikh Muhammad al-‘Arabi at-Tabbani, as-Sayyid Muhammad Amin Kutbi, asy-Syeikh Hasan Masyath, dan ramai lagi ulama Hadhramaut, Haramain dan lain-lain. Beliau juga pernah mengambil ilmu dan mendapat ijazah dari para ulama dan muhaddits di India dan Pakistan. Beliau juga pernah mengembara ke Haramain, India, Pakistan dan lain-lain negara untuk berda’wah. Akhirnya beliau kembali ke Tarim dan mendirikan majlis-majlis pengajian di sana selain menjalankan usaha dakwah ke daerah-daerah di luar kota Tarim.


Murid-murid beliau, antaranya: al-Habib ‘Ali Masyhur bin Muhammad bin Salim bin Hafidz, al-Habib ‘Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz, al-Habib ‘Abdul Qadir bin ‘Abdurrahman al-Junaid, al-Habib Zein bin ‘Ibrahim bin Sumaith, al-Habib Salim bin ‘Abdullah bin ‘Umar asy-Syathiri dan lain-lain.


Disamping  mengajar, memberi fatwa dan berdakwah, beliau juga telah mengarang beberapa buah kitab antaranya ada yang telah dicetak dan sebahagiannya masih dalam bentuk manuskrip. Antara kitab karangan beliau: Takmilah Zubdatul Hadits fil Faraidh, al-Miftah li Babin Nikah, al-Tazkirah al-Hadhromiyah, al-Fawaid al-Tsaminah, Durus al-Tauhid, al-Wasilah lil Wiqawah, Qurratul ‘Ain li Jawabi As`ilati Waadi al-‘Ain, al-Nafhah al-Wardiyah, Nazam Maulid al-Haafidz ‘Imaad al-Diin ibn Katsir, Dalil al-Muslim, al-Fawaid al-Nahwiyyah li Qaari` al-Ajrumiyah dan Nafhul Thayyib al-‘Athari min Manaqib Syeikh al-Islam ‘Abdullah bin Umar asy-Syathiri, .Manakala yang masih dalam bentuk manuskrip, antaranya Majmu’ Kalam wa Mawa’idz  al-Habib ‘Alawi bin Abdullah bin Syihab (10 jilid), Rehlah al-Habib Musthafa al-Muhdhar, Diwan Syairnya dan Himpunan Fatwanya. Oleh kerana ketinggian ilmu dan akhlak serta kewarakannya, maka Habib Muhammad bin Salim dipilih menjadi Mufti Kota Tarim al-Ghanna. Habib Muhammad dikurniai 11 orang cahayamata, antaranya adalah al-‘Allamah al-Faqih al-Habib ‘Ali al-Masyhur, al-Habib Ahmad ‘Atthas, al-‘Allamah al-Murabbi al-Da’i ilallah al-Habib Umar, al-Habib Salim dan al-Habib ‘Abdullah.


Kitab Manaqib al-Habib' Abdullah bin 'Umar asy-Syathiri yang ditulis oleh al-Habib Muhammad bin Salim bin Hafidz. Al-Habib 'Abdullah asy-Syathiri adalah merupakan guru kepada al-Habib Muhammad

Sekalipun dilantik menjadi Mufti, beliau tetap bersikap tawadhu dan amat menghormati para gurunya dan para ulama lainnya. Hari-harinya dihabisi dengan berbagai amal ibadah dan menyampaikan ilmu, sehingga pernah dalam satu hari beliau mengendali dan hadir 16 majlis ilmu. Diantara tradisi beliau adalah mengkhatam kitab Shahih al-Bukhari setiap tahun pada bulan Rajab. 
Dalam menyampaikan dakwah pula, al-Habib Muhammad terkenal lantang dalam menyeru umat kepada jalan Allah dan syariatNya. Suaranya dalam menyampaikan kebenaran tidak dapat dihalang sehingga dengan kepala diacukan pistol, beliau tetap menyatakan kebenaran tanpa takut dan gentar. Hal ini menggusar pemerintah komunis pada waktu itu, sehingga pada tanggal 29 Dhulhijjah 1392H tatkala beliau dan puteranya al-Habib Umar yang ketika itu baru berusia 9 tahun beri'tikaf dalam Masjid Jami` Tarim menunggu masuk waktu sholat Jumaat, Habib Muhammad telah dijemput oleh 2 orang polis dan dibawa ke balai yang berdekatan. Sebelum pergi beliau meninggalkan rida’nya (shal, selendang) ditempat duduknya. Sehingga selesai sholat Jumaat, al-Habib Muhammad tidak kembali lagi. Akhirnya pulanglah putera beliau, al-Habib Umar yang masih kecil itu sendirian dengan membawa shal milik ayahnya. Sejak saat itu tidak ada khabar berita mengenai beliau dan tidak diketahui samada beliau telah wafat atau masih hidup. Usia Habib Muhammad bin Salim bin Hafidz ketika itu sekitar 60 tahun. 


Ramai yang percaya bahawa beliau telah dibunuh syahid oleh pemberontak komunis tersebut kerana khuatir akan pengaruh dan kelantangan beliau. Kini perjuangan dakwahnya diteruskan oleh murid-murid dan zuriat beliau, antaranya yang masyhur ialah al-Habib 'Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz. Seolah-olah, shal yang ditinggalkan menandakan bahwa bendera da’wah yang diwariskan kepada anaknya, al-Habib 'Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz untuk terus diperjuangkan. Dan kini al-Habib Umar meneruskan menyebaran ilmu dan dakwah ke seluruh pelusuk dunia. Mudah-mudahan Allah melimpahkan keredhaanNya ke atas al-Habib Muhammad bin Salim bin Hafidz dan memberikan kepada kita sekalian keberkatan dan manfaat ilmunya....al-Fatihah.


اَللَّهُمَّ انشُرْ نَفَحَاتِ الرِّضْوَانِ عَلَيْهِ وَأَمِدَّنَا بِالأَسْرَارِ الَّتِي أَوْدَعْتَهَا لَدَيْهِ. اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى جَدِّهِ النَّبِيِّ الأَمِينِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ

Ya Allah! Sebarkanlah hembusan keredhaanMu keatasnya dan limpahkanlah, ya Allah kepada kami segala rahsia yang Engkau simpan disisinya. Ya Allah kurniakanlah rahmat dan kesejahteraan keatas datuknya, Nabi al-Amin, penghulu kami Sayyidina Muhammad dan keatas keluarga dan shahabat-shahabatnya sekalian. –


Sekian, tulisan terakhir untuk tahun 1432H dan insyaAllah bertemu lagi dengan tulisan seterusnya di tahun 1433H.

sekian dari,
al-fagir ilaLlah abu zahrah al-qadahi
hari sabtu, waktu dhuha, 30 dhulhijjah 1432H bersamaan 30 novemver 2011M

0 komen:

Related Posts with Thumbnails