Selasa, 5 Januari 2010

Majlis Ilmu dan Qiyamullail Bersama Ustaz Sufian Nur al-Banjari al-Makki di Masjid al-Falah, USJ9 Subang JayaMajlis Ilmu dan Qiyamullail Bersama Ustaz Sufian Nur al-Banjari al-Makki

Tarikh: 21 Muharram 1431/7 Januari 2010 (Khamis)
Masa: Selepas sholat Maghrib
Program: Kuliah Maghrib

Tarikh : 22 Muharram 1431/8 Januari 2010 (Jum'at)
Masa: 10.30 pagi
Program: Kuliah Dhuha bersama muslimat


Tarikh 23 Muharram 1431/ 9 Januari 2010 (Sabtu - Hati Jum'at malam/pagi Sabtu)
Masa: 4.00 pagi
Program: Qiyamullail di Masjid al-Falah

Tarikh: 24 Muharram 1431/10 Januari 2010 (Hari Sabtu malam [pagi] Ahad)
Masa: 4.00 pagi
Program: Qiyamullail dan Kuliah Shubuh

Di: Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa, GombakMUSLIMIN DAN MUSLIMAT DIJEMPUT HADIR


Biografi Ringkas Ustaz Sufian Nur: Beliau adalah Sufian Nur bin Marbu bin Abdullah al-Banjari al-Makki. Adik kepada al-Fadhil Tuan Guru Syaikh Muhammad Nuruddin al-Banjari al-Makki. Dibawa keluarga beliau berhijrah ke Mekah ketika beliau berusia 5 tahun. Mendapat mendidikan awal di Mekah. Ketika berusia 14 tahun beliau telah menghafaz al-Quran. Dalam usia 16 tahun beliau sudah mula mengajar dan menjadi imam di beberapa buah masjid di sekitar Mekah. Pernah berkhidmat kepada Musnid ad-Dunya al-'Allamah Syaikh Muhammad Yasin bin Isa al-Fadani al-Makki selama 2 tahun.

Selain mendapat pendidikan di Mekah, beliau juga mendapat pendidikan di Mesir dan juga di Hadramaut, Yaman. Kini beliau masih lagi berguru kepada al-'Allamah al-Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz ibn Syaikh Abu Bakar bin Salim.

Beliau juga adalah seorang yang mahir di dalam pembacaan qiraat yang 7. Seorang ahli 'ibadah yang tawaddhu. Kini beliau mengendali sebanyak 15 buah pesantren di Indonesia yang jumlah pelajarnya hampir seribu orang. Beliau juga adalah seorang yang memiliki sanad ilmu dan juga sanad al-Quran. Bahkan diakui oleh Syaikh Nuruddin, bahwa sanad beliau lebih banyak dan lebih tinggi. Selain dari berdakwah dan mendidik, beliau juga ada menulis, antaranya kitab bertajuk Fath al-Haadi al-Raqiib fi Adillah Fath al-Qoriib al-Mujiib.

0 komen:

Related Posts with Thumbnails