Sabtu, 1 Ogos 2009

Kalam Salaf : Doa Penutup Dari Pandangan Jin

Tersebut di dalam kitab Tazhkirun Naas karangan al-Habib Abu Bakar ‘Atthas bin ‘Abdullah bin ‘Alwi al-Habsyi: al-Habib Ahmad bin Hasan al-Atthas[رضي الله عنه[1 berkata:

Seseorang yang hendak membuka (menanggalkan) pakaiannya ditempat yang sunyi, hendaklah membaca:

بِسْمِ اللهِ الَّذِيْ لاَ اِلهَ إِلاَّ هُوَ

Ertinya: Dengan nama Allah yang tiada Tuhan selain Dia.Doa ini akan melindunginya dari pandangan jin. Jin tidak akan mampu memandang dan menggangunya. Ajarkan kepada kaum perempuan agar mereka membaca doa ini ketika akan menanggalkan pakaian atau hijabnya.


Notakaki:

[1] – Nasabnya: Habib Ahmad bin Hasan bin ‘Abdullah bin ‘Ali bin ‘Abdullah bin Muhammad bin Muhsin bin Hussin bin al-Quthb al-Kabir Umar bin ‘Abdurrahaman bin ‘Aqil al-‘Atthas bin Salim bin ‘Abdullah bin ‘Abdurrahman bin ‘Abdullah bin al-Quthub ‘Abdurrahman as-Seggaf [Saqqaf] bin Muhamad Maula Dawileh bin ‘Ali bin ‘Alwi bin al-Ustadz al-‘A’dhom al-Faqih al-Muqaddam Muhammad bin ‘Ali bin Muhammad Shohib Mirbath bin ‘Ali Kholi’ Qasam bin ‘Alwi bin Muhammad Shohib Shouma’ah bin ‘Alwi bin ‘Ubaidullah bin al-Muhajir ilallah Ahmad bin ‘Isa bin Muhammad an-Naqib bin ‘Ali al-Uraidhi bin Ja’far as-Shodiq bin Muhammad al-Baqir bin ‘Ali Zainal ‘Abidin bin Imam ‘Hussin al-Sibth putera kepada al-Imam Amiril Mu’minin ‘Ali bin Abi Thalib dan Sayyidah Fathimah al-Zahra’ binti Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم .

Beliau dilahirkan di Huraidhoh pada hari Selasa tanggal 19 Ramadhan 1257H dan wafat pada tanggal 6 Rajab 1334H pada usia 77 tahun. Di makamkan di dalam kubah al-Quthub al-Kabir al-Habib Umar bin ‘Abdurrahman al-‘Atthas, shohib ratib al-‘Atthas yang terkenal ini. Sekian dari ~abu zahrah~1 komen:

ummu inan berkata...

alhamdulillah, syukur pada Allah.
doa yg pendek tapi manfaatnya besar sekali.

Related Posts with Thumbnails