Isnin, 26 Mei 2008

Pengajian Kilat - Kitab Bidayatul Hidayah

عليكم بمجالسة العلماء واستماع كلام الحكماء فإن الله تعالى يحيى القلب الميت بنور الحكمة كما يحيى الارض الميتة بماء المطر

Majlis Pengajian Kilat Kitab Bidayatul Hidayah Bersama Shaikh Ahmad Fahmi Zamzam al-Maliki an-Nadwi [Insyaallah setelah tamat pengajian Tuan Syaikh akan mengijazahkan sanad kitab tersebut]Tarikh
25 Jumadil Awwal 1429H / 31 Mei 2008 (Sabtu) dan
26 Jumadil Awwal 1429H / 1 Jun 2008 (Ahad)

Jadual Pengajian
1 – 9.00 pagi – 1.00 tengahari
2 – Lepas sholat ‘asar sehingga sebelum masuk waktu maghrib
3 – Selepas sholat maghrib – 10.00 malam.

Tempat
Pusat Pengajian Ba’alawi
No.9, Jalan UP2A
Prima Ukay, Kemensah
[masuk ikut tepi Zoo Negara, turus sehingga jumpa simpang pertama – ada signboard disitu – masuk kiri, ie Jalan 1, terus sehingga jumpa Jalan 3, ikut kiri, terus sehingga jumpa jalan 5, kekanan, terus sehingga nampak guardroom sebelah kiri – masuk masuk kiri – ikut guardroom – terus dan ambil kiri kemudian ambil kanan – dan parking diawal jalan - ]Kitab Pengajian
Kitab Bidayatul Hidayah (بدايةالهداية اوله الامام حجة الإسلام ابو حامد الغزلي) yang telah diterjemahkan oleh Syaikh Ahmad Fahmi Zamzam
Harga kitab: RM 10.00 [versi Rumi]


Pendaftaran: Untuk pendaftaran sila hubungi, Tuan Haji Ahmad ditalian 012-2600160 atau 012-2305887 dan 019-6693887. TIADA apa-apa yuran pendaftaran dikenakan. Makan-minum akan disediakan oleh pihak penganjur. Adalah dimaklumkan bahwa tempat adalah terhad. Bagi yang berminat sila hubungi segera talian diatas.


BIOGRAFI AL-FADHIL SYAIKH AHMAD FAHMI ZAMZAM AN-NADWI AL-MALIKI

Al-Fadhil Syaikh Ahmad Fahmi Zamzam Al-Banjari Al-Nadwi Al-Maliki dilahirkan pada tahun 1959 di Amuntai, Banjarmasin, Kalimantan Selatan, Indonesia. Beliau memasuki alam persekolahan di Amuntai sebelum menyambung pengajian di Madrasah Darussalam Martapura, Kalimantan Selatan sehingga Tingkatan 'Aliyah. Seterusnya beliau melanjutkan pendidikan di Yayasan Pesantren Islam Bangil, Jawa Timur.

Pada tahun 1980, beliau telah meneruskan pengajiannya di India, bersama dengan ulama' terkenal asy-Syaikh Abul Hassan ‘Ali an-Nadwi di Nadwatul Ulama', Lucknow. Pada tahun 1984, beliau menamatkan pengajiannya di India dan langsung datang ke Malaysia dan berkhidmat di Madrasah Tarbiyyah Islamiyyah Derang di Pokok Sena, Kedah sehinggalah ke hari ini.
Pada tahun 1988, beliau berkesempatan berguru dengan asy-Syaikh Muhammad Yasin al-Fadani dan juga as-Sayyid al-Habib Muhammad bin ‘Alawi al-Maliki al-Hasani, sehingga beliau dianugerahkan dengan gelaran keluarga "al-Maliki" pada tahun 2002.

Beliau juga merupakan Mudir, Pasentren Yayasan Islam Nurul Hidayah (Yasin) di Banjar Baru dan Pasentren Yasin di Muarateweh, Kalimantan, Indonesia yang dibuka pada tahun 2001 dan 2003. Disamping itu, beliau adalah Ketua Umum Majelis Ulama' Indonesia Kabupaten Barito Utara, Kalimantan Tengah untuk sessi 2004 – 2009.

Beliau juga aktif didalam penulisan. Antara kitab yang beliau susun adalah '40 Hadis Peristiwa Akhir Zaman', '40 Hadis Penawar Hati' dan '40 Hadis Kelebihan Ilmu dan Ulama', 40 Nasihat Imam Zainuddin Ibnul Wardi al-Kindi. Selain itu beliau juga telah mentahqiq dan menerbitkan semula kitab-kitab karangan ulama' silam Alam Melayu Nusantara iaitu kitab karangan asy-Syaikh Abdusshamad al-Falimbani seperti 'Sairus Salikin' (4 jilid) dan 'Hidayatus Salikin'. Al-Fadhil Syaikh juga aktif menterjemahkan kitab seperti, 'Bidayatul Hidayah' dan 'Ayyuhal Walad' karangan Imam Al-Ghazali, 'Bustanul Arifin' karangan Imam An-Nawawi dan Lamiyah Ibnu Wardi karangan Imam Zainuddin Ibnul Wardi al-Kindi.

Beliau juga aktif mengajar secara bulanan di Lembah Kelang iaitu Kitab Hikam Ibn ‘Athoillah di Anjung Rahmat ABIM, kuliah Kitab Hidayatus Salikin di Masjid al-Falah USJ 9 dan kuliah Kitab Qul Hadzihi Sabili di Pusat Pengajian Ba'Alawi. Beliau juga mengadakan pengajian kilat untuk mengkhatamkan kitab-kitab seperti kitab Ayyuhal Walad, Bidayatul Hidayah, Bustanul ‘Ariffin dan-lain-lain.

0 komen:

Related Posts with Thumbnails