Ahad, 22 Januari 2012

Dapatkan Segera Buku "Solat Nabi صلى الله عليه وآله وسلم Menurut Mazhab Syafi’e

Terkini (22 Januari 2012): Buku di atas telahpun diterbitkan. 279 halaman dengan harga RM35 senaskah.  Kata penghantar oleh al-Fadhil Tuan Guru Haji Sholeh bin Haji Musa, Sik, Yang Berbahagia Tan Sri Syeikh Ismail, Imam Besar Masjid Negara, Dr. Lukman bin 'Abdullah, UM (anak kepada Tuan Guru Haji 'Abdullah Lubuk Tapah),  Ustaz Hafiz Musthafa Lubis, Derang. Untuk mendapatkannya sila kesini untuk maklumat lanjut.Panduan yang paling sempurna dalam sembahyang ialah sembahyang yang didirikan seperti yang ditunjukkan oleh Junjungan Mulia, Nabi Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم. Baginda صلى الله عليه وآله وسلم bersabda (maksudnya): “Sembahyanglah kamu seperti mana kamu melihat aku (Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم) sembahyang.”

Buku Solat Nabi صلى الله عليه وآله وسلم Menurut Mazhab Syafi’e di tulis oleh teman karib al-fagir, al-Fadhil Ustaz Muhadir bin Haji Joll ini hadir dihadapan para pembaca untuk menerangkan bahawa solat yang kita dirikan selama ini hakikatnya datang daripada bentuk solat Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم yang telah diterangkan dengan lebih jelas oleh ulama’-ulama’ yang alim dalam empat mazhab terutama imam kita yakni Imam Syafi’e رضي الله عنه.
Justeru, hendaklah kita yakin bahawa sembahyang cara mazhab Syafi’e adalah mengikut sembahyang cara Nabi صلى الله عليه وآله وسلم. Cara inilah yang telah dipelajari dan ditekuni oleh masyarakat Islam di negara ini yang bermazhab Syafi’e sejak zaman berzaman. Cara inilah yang telah dan sedang diajar, malah menjadi sukatan pelajaran di sekolah rendah dan menengah (KAFA dan PAFA) di seluruh Malaysia, di pondok-pondok dan institusi pengajian, malah ia diajar dan dikupas dalam majlis-majlis ilmu di seluruh dunia yang bermazhab Syafi’e. 

Kata-kata aluan daripada para ulama‘Alhamdulillah, saya telah meneliti buku ini. Saya rasa kagum dan gembira dengan usaha ini kerana usaha ini amat teliti dan lengkap dengan dalil-dalil yang dikehendaki oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah....


Risalah seperti ini mesti dijadikan contoh kepada para pendakwah masa kini untuk memartabatkan  ilmu dan memperkukuhkan pengetahuan dalam ilmu Mazhab Syafi’e. Aliran Ahli Sunnah kini makin diancam oleh mereka-mereka yang beraliran Wahabiah, sehinggakan  wujud orang yang berani menyalahkan Imam Syafi’e. Suasana ini amat membimbangkan kita. Semoga dengan terbitnya naskhah yang bertajuk “Solat Nabi صلى الله عليه وسلم Menurut Mazhab Syafi’e” ini amat dihargai bagi memastikan generasi hadapan tidak keliru dan hanya mengikut-ikut dalam melakukan ibadah lebih-lebih lagi kita berhadapan dengan dunia yang wujud pelbagai aliran kefahaman...“(Al-Alim al-Allamah al-Faqih al-Ushuli, Tuan Guru Haji Salleh bin Musa)

Mudir, Madrasah ar-Rahmaniah, Sik, Kedah

“Alhamdulillah. Setelah diamati dengan teliti buku ini, saya mendapati bahawa ianya sebuah naskhah yang amat baik. Tahniah saya ucapkan kepada penulis di atas usaha untuk menerbitkan buku “Solat Nabi صلى الله عليه وسلم Menurut Mazhab Syafi’e”, ini yang merupakan satu inisiatif ke arah melahirkan generasi Muslim yang sejati.Sebagai umat Islam di Malaysia yang berpegang dan mengamalkan Mazhab Syafi’e, ianya memberi panduan yang sangat baik dan jelas berkenaan cara melakukan ibadah solat dengan sempurna menurut mazhab tersebut. Jika masyarakat Islam mengembara atau berkunjung ke negara-negara Islam yang lain, mereka akan mendapati cara melakukan solat yang berbeza-beza dan bercampur-aduk dan adakalanya mendatangkan kekeliruan kepada mereka sendiri. Kadangkala ada yang terbawa-bawa dengan apa yang dilihat tanpa mengetahui daripada sumber ilmu yang betul…”(Tan Sri Sheikh Haji Ismail bin Muhammad)

Imam Besar Masjid Negara

Saya telah membaca buku hasil tulisan Ustaz Muhadir bin Haji Joll ini dan mendapati buku ini sangat bermanfaat untuk umat Islam di tanah air. Ia menyumbang kepada kekayaan khazanah Islam yang mungkin terselindung bagi sebahagian orang kerana kurang pendedahan tulisan-tulisan seumpama ini dalam Bahasa Melayu moden.Buku ini mengupas isu-isu dalam solat berdasarkan huraian dan dalil yang berasaskan mazhab Syafi’e dan ini amat sesuai dengan konteks masyarakat Islam di Malaysia. Perbincangan fuqaha‘ dalam mazhab Syafi’e dan hadith-hadith yang berkaitan, didedahkan dengan penuh amanah yang menjadikan buku ini mempunyai nilai yang tersendiri khususnya dari segi pendedahan dalil ilmiah dalam setiap isu yang diperkatakan. Ia tentunya akan menjadi panduan yang bermanfaat bagi mereka yang berminat untuk mendalami hukum-hakam solat...“(Ustaz Dr. Hj Luqman b Hj Abdullah)

Pensyarah Kanan, Jabatan Fiqh dan Usul, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, merangkap Mudir, Madrasah Rahmaniah, Pondok Lubuk Tapah

Buku ini amat sesuai bagi sesiapa yang ingin mendalami cara mengerjakan solat beserta dalil-dalilnya yang lengkap kerana mungkin selama ini sebahagian kita hanya solat ikut-ikutan tanpa dalil yang jelas dalam mazhab Syafi’e.Selain itu, buku ini juga amat berguna kepada sesiapa yang mengkaji sifat solat Nabi صلى الله عليه وسلم kerana buku ini lengkap dengan takhrij hadis. Penulis juga menyenaraikan kitab-kitab turath karangan ulama’-ulama’ bermazhab Syafi’e serta pengenalan ulama’-ulama’ untuk memudahkan sesiapa yang ingin mengkaji tentang solat...”(Ustaz Hafiz Haji Mustafa Lubis)

Maahad Tarbiah Islamiah Derang (MTID), Pokok Sena, Kedah

Dunia ilmu bergembira lagi dengan terbitnya buku “Solat Nabi صلى الله عليه وسلم Menurut Mazhab Syafi’e” yang merupakan karangan Ustaz Muhadir bin Haji Joll. Tahniah diucapkan kepada beliau kerana menghasilkan buku ilmiah yang ditunggu-tunggu oleh pencinta-pencinta ilmu pengetahuan. Tanpa ketekunan, kesabaran dan kesungguhna beliau sudah pasti isi buku ini tidak akan dapat dikongsi manfaatnya. Inilah buku yang menerangkan bentuk solat Rasulullah yang merupakan pintu manusia untuk sampai ke hadrat Allah...“(Ustaz Ahmad Lutfi bin Abdul Wahab al-Linggi)

Pengarah Urusan, Mawleed Publishing Sdn. Bhd.

0 komen:

Related Posts with Thumbnails